Sunday, July 6, 2008

De week-end ... Despre statutul analistului

Pentru ca am mai vorbit de cartea lui Niederhoffer (Education of a speculator) si tot e week-end, am sa impartasesc parerea acestuia despre analiza si analisti. Pe scurt, ii detesta. Pe lung, face o comparatie intre acestia si cel mai cunoscut oracol din Grecia antica (oracolul delphic) si propune concret pasi de urmat in vederea atingerii statutului de analist consacrat si imbatabil.

Oracolul din orasul Delphi era legat in special de o crapatura din pamant din care, spune-se, ieseau aburi si gaze cu puteri imbatatoare. Din aceasta crapatura se ivea vointa zeului Apollo, care era interpretata de preoteasa Pythia. Toata floarea cea vestita a cetatilor grecesti si oameni simpli veneau in pelerinaj la pitoneasa sa le ghiceasca, sa se sfatuiasca. Alaturi de preoteasa stateau preotii care transpuneau in hexametri spusele acesteia, dupa ce lua pe nas niste abur halucinogen, rumega frunze de laur si efectua tot felul de giumbuslucuri, parte a ritualului complex menit sa o aduca pe pitoneasa la stadiul extatic. Lesne de ghicit, oracolul in sine era infailibil. Raspunsul era formulat in termeni ambigui, ce facea ca raspunsurile neconforme cu realitatea sa fie puse pe seama unor erori de intepretare sau a felului in care omu' formulase intrebarea.

Savanti au cercetat izvoade antice si au facut 5 clustere cu raspunsurile oracolului: 30% porunci, 40% afirmatii, 25% interdictii, 3% afirmatii despre viitor fara caracter predictiv si doar 2% predictii clare.

Tot asa si cu analistii nostri. Printre variatiile moderne ale profetiilor delfice se pot identifica:
Porunci/comenzi : "Reduceti expunerea pe actiuni cu 5% si investiti banii in marfuri sau metale pretioase".
Declaratii: "Volumele de tranzactionare sunt foarte reduse. Pretul va creste odata ce investitorii vor intra pe cumparare "
Interdictii: "Intrucat indicatorii de analiza tehnica (gen RSI) nu indica clar o directie, stati departe de piata".
Declaratii despre viitor fara caracter predictiv: "Am cumparat actiuni ale companiei X si au scazut cu 25% pe fondul stirii ca societatea trebuie sa plateasca in urma unui proces Y mil. Managerul executiv al companiei considera decizia fara temei si o va ataca in instanta".
Predictii clare: "In contextul actual, consideram ca intr-o jumatate de an pretul petrolului va reveni la nivelul de dinainte de criza, adica 100 dolari/baril".

Acestea fiind zice, Niederhoffer propune niste linii directoare pentru business-ul oracolului in vremurile moderne:
- sediu impresionant, departe de de vecinatatea clientilor
- la conducere, trebuie instalat un guru, preferabil care bate spre 100 ani
- evitarea emiterii de predictii. analistii trebuie sa se rezume la declaratii, avertismente si interdictii
- daca audienta tine mortis ca analistul sa faca o previziune, aceasta trebuie conditionata de evenimente putin probabil sa se intample in viitor. cand e pus la perete, analistul trebuie sa emita o previziune neconditionata de asa maniera, incat sa pretinda ca a avut dreptate, indiferent de rezultat
- evaluarea acuratetii previziunilor trebuie facuta de analist inainte sa apuce altcineva s-o faca
- cand privind retrospectiv, analistul a nimerit-o cu prorocirea, trebuie organizata o conferinta multimedia in care metodologia trebuie revazuta in detaliu si despicata in patru
- daca audienta e mai naiva, a se face o previziune al carei rezultat e cunoscut dinainte
- noi tehnici de previzionare trebuie prezentate la fiecare intalnire publica, asa incat clientii sa petreaca mai mult timp evaluand metodologia decat analizand acuratetea profetiilor trecute ale oracolului
- monitorizarea stricta a frecventei rapoartelor care descriu si avertizeaza fata de cele care se incumeta la previziuni.

Impartasim sau nu punctul asta de vedere? :)

No comments: