Monday, June 30, 2008

Educatia unui speculator. Bondul american pe 30Y


O carte si un autor: "Education of a speculator", Victor Niederhoffer.

Sentimentala, oarecum profitoare dupa urma lui George Soros, in slujba caruia autorul a dedicat cativa ani, in mare parte plicticoasa, cartea contine si niste "ponturi" bune.

Unul dintre acestea se refera la comportamentul obligatiunilor guvernamentale americane cu maturitate la 30 ani: inainte si dupa licitatia pe piata primara.
Niederhoffer analizeaza aceasta piata in perioada 1987 (dupa prabusirea bursei) si 1996 si gaseste urmatorul rezultat, cu relevanta statistica si economica: preturile scad cu 3 zile inainte de licitatie, pentru ca sa revina la nivelul initial dupa 3 zile cand a a avut loc licitatia. Acest diferential de dobanda aplicat la un volum de 60 mld. USD (cat reprezenta piata SUA la 30Y la acel moment) se transpune intr-un cost pentru guvernul american (si un castig al dealerilor primari) de aprox. 400 mil. USD si reprezinta pretul pe care guvernul SUA este dispus sa-l plateasca bancilor pentru a mentine functionala piata pentru acest tip de obligatiuni.

Pe verificate si pe luate ..... fenomenul persista in continuare.

Si un grafic din Reuters cu bond-ul asta ... de unde rezulta ce important e sa lansezi un astfel de bond pe inflatie in scadere.


No comments: